Syukur: Rahsia murah rezeki

TIDAK dinafikan, peredaran dunia semasa menyaksikan kehidupan yang amat mencabar. Antaranya, manusia perlu berdepan dengan persaingan sengit ekonomi dalam usaha memperoleh sumber pendapatan bagi kelangsungan hidup masing-masing.

Tidak selalu di atas, persaingan ini kadangkala membuatkan ramai manusia kecewa setelah gagal mencapai apa yang diingini. Ini sekali gus melahirkan perasaan marah dan dendam sehingga tanpa menyedari menyalahkan pemberi rezeki hakiki iaitu Allah SWT.

Sebagai masyarakat, kita perlu berusaha gigih untuk membangunkan potensi ekonomi bukan hanya bergantung kepada sesuatu pihak. Bagi pihak kerajaan, mereka bertanggungjawab memanfaatkan segala potensi dan hasil pendapatan negara untuk faedah rakyat secara umum.

Manakala sebagai masyarakat pula, kita dituntut agar berbelanja secara berhemah. Usahlah sesekali terpesong akidah dengan mempertikai atau mengatakan tidak memperoleh rezeki sedangkan menerimanya dalam bentuk lain.

Firman Allah: “Wahai umat manusia, kenangkanlah nikmat Allah kepada kamu; adakah pencipta selain Allah yang dapat memberi rezeki kepada kamu dari langit dan bumi? Tiada Tuhan melainkan Dia, maka mengapa kamu rela dipalingkan?,” (al-Fatir: 3)

Sebagai umat Islam, dituntut mengingati segala nikmat pemberian Allah. Nikmat ini cukup jelas dan terang tetapi realitinya masih ramai masyarakat yang kurang bersyukur.

Sedangkan Allah mengurniakan rezeki yang mencurah-curah kepada kita sama ada dalam bentuk kesihatan, kebahagiaan, ketenangan dan keselamatan daripada sebarang malapetaka.

Sedarilah bahawa golongan bersyukur akan melahirkan sebuah tamadun bangsa yang hebat dan sukar ditandingi bangsa lain.

Ia sebagaimana firman Allah maksudnya: “Dan tuntutlah dengan harta yang Allah kurniakan kepadamu akan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah kamu lupakan bahagianmu dari dunia; dan berbuat baiklah kepada orang lain sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu; dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi; sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang berbuat kerosakan..” (al-Qasas-77)

DARJAT SYUKUR

Mengharungi fasa akhir zaman, keadaan umat Islam dilihat semakin lupa agama. Ramai yang tenggelam di sebalik timbunan kemajuan material, berfikiran jumud, lemah kekuatan ekonomi, tidak berkualiti, lemah jiwanya akibat lemah jasmani dan rohani.

Imam al-Ghazali menyatakan bahawa terdapat tiga darjat syukur iaitu:

1 Syukur dengan hati

– Meyakini bahawa tiada memberi nikmat atau rezeki melainkan Allah

2 Syukur dengan lidah

– Memperbanyak lafaz pujian kepada Allah pemberi nikmat

3 Syukur dengan amal.

– Syukur yang disertai dengan amal.

Allah SWT memberikan pelbagai nikmat kepada manusia yang sangat berharga dan bernilai. Sebagai hamba-Nya, wajib beriman atas kurniaan nikmat tersebut kerana Allah tidak pernah lupa kepada setiap hamba-Nya walaupun sesaat.

Pada masa sama, kita perlu bersyukur dan mengakui nikmat yang diberikan. Jika tidak, maka rugilah kita dan hati tidak akan dapat merasai ketenangan.

Sifat syukur melahirkan umat Islam yang benar-benar berkualiti, menghayati nilai-nilai Islam dengan ikatan akidah yang kukuh. Kemuncaknya, akan muncul kelompok manusia elit yang berakhlak, berintegriti, berketerampilan dan sedia berkorban demi agama, bangsa serta negara.

Malah mereka terus menerus berusaha dengan bekerja bersungguh-sungguh agar pekerjaan yang dilakukannya mendatangkan keberkatan di sisi Allah.

Firman Allah dalam Surah at-Taubah ayat 105 maksudnya: “Dan katakanlah: Beramallah kamu, maka Allah dan Rasul-Nya serta orang mukmin akan melihat apa yang kamu kerjakan; dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui perkara-perkara ghaib dan nyata, kemudian Dia menerangkan kepada kamu apa yang kamu telah kerjakan.”

Nikmat atau rezeki yang diterima adalah berkat daripada Allah, meskipun hanya kecil dan sedikit tetapi cukup serta menenteramkan hati. Kerana orang yang selalu bersyukur akan memperoleh kehidupan yang tenang, dan bahagia serta terhindar daripada fitnah dunia serta akhirat.

Add Comment