“Konon Expo Kerjaya Paling Besar..Rupanya Menipu Siswazah”

Ramai di kalangan siswazah hari ini banyak menganggur kerana peluang pekerjaan yang tidak banyak. Oleh itu, apabila ada ekspo pekerjaan yang dianjurkan oleh agensi pekerjaan sudah pasti beribu siswazah akan mencuba nasib.

Tetapi, ada juga pihak yang tidak bertanggungjawab cuba mengambil kesempatan dalam kesempitan siswazah ini mencari pekerjaan. Sebuah agensi pekerjaan telah membuat satu ekspo pekerjaan dengan menawarkan lebih 5000 peluang pekerjaan.

Namun, ianya hanyalah janji bulan dan bintang apabila ramai siswazah yang hadir dikatakan harus membayar sejumlah wang untuk mendapatkan borang sahaja. Ikuti perkongsian dari lelaki ini yang merasakan ditipu oleh syarikat tersebut.

Mengikut seorang lagi netizen, laman Facebook syarikat yang menganjurkan expo kerjaya itu telah ditutup. Pihak berkuasa perlu bertindak agar orang ramai tidak terpedaya dengan syarikat yang mengambil kesempatan kepada anak muda.

Tambahnya lagi, syarikat tersebut menipu siswazah dengan menggunakan modus operandi.

1. Syarikat ini akan memberi pilihan 5 Syarikat kepada mereka yang hadir dengan cara kononnya melihat potensi seseorang melalui cara mereka menjawab soalan-soalan ketika di temuduga. ( Walhal semua dalam skrip, boleh rujuk gambar)

2. Mereka yang hadir untuk temuduga dikehendaki membayar RM 10.00 untuk satu borang Aplikasi untuk memohon setiap Syarikat. Bermakna yang hadir temuduga perlu membayar RM 50.00.

2. Mereka yang jalankan temuduga bukan dari mana-mana syarikat seperti dalam poster tersebut (boleh rujuk gambar), tetapi hanyalah staf Jobsifu.com Malaysia.

3. Aangkah terkejutnya mereka yang hadir untuk temuduga Job Fair tersebut apabila masuk ke dewan untuk memilih kerjaya, kerana di dalam dewan yang ada hanyalah Booth produk jualan dan hanya 2 syarikat menjalankan temuduga namun tidak memerlukan borang Aplikasi yang di beli dengan harga RM 10.00 untuk setiap syarikat.

Leave a Reply